Szerző Téma: Autómosás  (Megtekintve 1292 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

VTS_Tibi

• Global Moderator
  • 2 vödrös
  • Karma 5
    • Citroen Xsara Owners Club
Re:Autómosás
« Válasz #30 Dátum: Június 28, 2010, 07:26:27 »

Huhh... kezdjük az elején...

A samponnál az a lényeg hogy jól csússzon, ha ez olyan akkor nincs vele gond  ;)

A szivacsot hajítsd el messzire, vagy maximum a gumiápoló felvitelére használd... ott nem csinál bajt! Az a gond vele, hogy a felületen levő kosz megragad a szivacsban, és amikor mosod az autót ezzel tovább karcolod a fényezést.

Valamilyen jó mosókesztyűre lenne szükséged:

Ezek azért jók, mert a szálak között a kosz ugyanúgy megtapad, viszont nem a felületen marad, így ha nem hagyod hogy nagyon koszos legyen mosás közben (párszor kiöblíted) akkor nem fog karcolni - legalábbis elenyésző mértékben a szivacshoz képest.

A mosáskor pedig kötelező a két vödrös módszer, mikor az egyik vödörben van az öblítő víz, a másikban pedig a bekevert mosószeres (ennek ismét az az oka, hogy minél kevesebb karcoló szemcsét vigyünk fel a fényezésre).

Szarvasbőrt én is használtam régen, csakúgy mint a vízlehúzót...    ezek pontosan azért nem jók, amiért a szivacs...

Ezek helyett mikroszálas szárító törölköző és mikroszálas kendő kell. Ami hihetetlen jó ezekben, hogy nagyon jó a nedvszívó képességük. Egy pár napja egy autó ajtófalcát tisztítottam, és valamiért a szarvasbőr került hozzám. Alig kezdtem el mikor eszembe jutott hogy most nagyon nem jó amit csinálok, és elővettem a mikroszálas kendőt. Sokkal könnyebb és gyorsabb volt vele dolgozni, sőt még nem is karcol!

Polírből pedig nem mindig a drága a jó... általában itthon a 3M-et vagy a Menzernát használják. Ezek elég drágák. Jesse tud neked adni olyat ami talán jobb mint ezek, és majd fele annyiba kerül.
Polírozáskor az sem mindegy milyen korongot használsz... ott is van durva, közepes, finom. Ezekhez megfelelő polír kell.

Waxből pedig 5-6000Ft-ért már lehet sokfélét kapni. Ezekből jobb a minőséget megvenni, mert nem biztos hogy az 1-2000Ft-tal olcsóbb Tescoban is kapható olyan fényt ad, olyan tartós lesz, és annyi autót le tudsz vele waxolni mint egy jó cuccal.

Pl. a belépő Dodo Juice wax, a Hard Candy sem sokkal drágább és olyan fényt ad a kocsinak ami egy-két "luxus" waxot is zavarba hoz... nem sok különbség látható közte és az olcsóbb Swisswax-ok között (és itt az olcsót úgy értsd hogy kétszer drágább mint a Hard Candy), és a Hard Candy sokak szerint tovább nyújt védelmet, mivel kemény wax kb. 4-5 évig elég lesz egy, és a szaga valami isteni  8)
Naplózva
ph.2 Xsara HDI  /  ph.1 Xsara VTS  / 2CV Charleston  /  Traction Avant 11BL 1950 & 1954

2005' USDM Subaru Impreza 2.5 WRX STI

djfuture

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #31 Dátum: Június 28, 2010, 08:04:29 »

Köszönöm!

Beszerzem majd első körben ezt a kesztyűt illetve a mikroszálas törlőkendőt. Pont most újítunk egy autót friss a fényezése még mosás szűz. Időben kérdeztem  :)

Kesztyűt láttam már. Kendőben direkt autóhoz keressem vagy mindegy milyen csak mikroszálas legyen (evidens, hogy nem egy mosogatórongy nagyság :))
Naplózva

djfuture

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #32 Dátum: Június 28, 2010, 08:37:06 »

Radírt hol keressek? És kb. mennyibe kerül?
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
    • Apollo Auto - Professzionális autókozmetika az otthonában!
« Válasz #33 Dátum: Június 28, 2010, 09:08:14 »

Radírt hol keressek? És kb. mennyibe kerül?

Hi djfuture, üdvözlöm a fórumra! Látom hogy a Tibi ügyesen választotta a kérdéseid úgyhogy maradok csöndbe :). A gyurma tőlem lehet kapni és az 3,370 ft/100 grammos rúd. Mikrószálasok is árulom (meg minden mást is csak kérdezni kell :)) és egy 40x40 cm mikrószálas az 475 db., egy nagy szárító törököző az 4,800 db. (kb 1 liter vizet szívja fel).
Naplózva

krisz75

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 1
  • Regisztrált tag
« Válasz #34 Dátum: Június 28, 2010, 09:19:09 »

Sziasztok!

Átnyálaztam a fórumot.

Kérdezném a szakikat, hogyan és mivel kell autót mosni.

Én eddig autósamponnal (tescoban vettem egy drágábbat, nem foltos, jó az illata) és szivaccsal lesikáltam az autót. Ezt követően szilikonos vízlehúzóval eltávolítottam a vizet, majd az öreg hagyományok szerint szarvasbőrrel befejeztem a mutatványt. Veteránoknál kiszoktam fújni kompresszorral a vizet a díszléceknél, üregeknél. Ablaktisztítás mezei tisztítószerrel és nagyjából végeztünk is. Fehér falú gumikat még megsúrolom, de ezek szépen csillognak is utána.

Van hobby Karcher magasnyomásúm. Veteránt természetesen nem vágunk haza ilyennel, de a mostani autókon sem látom, hogy bármit is érne. A makacs foltokat nem szedi le. Ezért nem is használom.

Olvastam a gyurmázást. Hol lehet venni? Mennyibe kerül? Nem is hallottam még róla ezelőtt.

A szarvasbőrt felejtsem el?

Most jöttem ár, hogy nem is tudok autó mosni :) Viszont szeretem magam csinálni. Ja és van polírozógépem. Egész jó móka. Nagy krómlökhárítót, autót is políroztam vele.

A polírozás kapcsán kérdezném van olyan polír, wax ami középkategóriás. Nem szeretnék 10-15.000-kért venni 1-1 anyagot. Sampon és mindenféle okosságokat szívesen veszek, hogy hol és milyet érdemes venni és persze hogyan használjam.

Köszönöm!
A kis bortva jó és javasolnám a használatát veterán autóhoz is hiszen ez a naggya szennyeződést leszedi.Pl:por,apróbb karcoló szemcsék.Esetleg ha félsz akkor messzebbről kell csinálni.Azonfelül kerékjárati iveket ez jobban kiöbliti.
« Utoljára szerkesztve: Június 29, 2010, 07:13:59 írta krisz75 »
Naplózva
Magyar Daewoo-Chevrolet klubb  www.chevyklub.hu

djfuture

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #35 Dátum: Június 28, 2010, 09:23:55 »

Hi djfuture, üdvözlöm a fórumra! Látom hogy a Tibi ügyesen választotta a kérdéseid úgyhogy maradok csöndbe :). A gyurma tőlem lehet kapni és az 3,370 ft/100 grammos rúd. Mikrószálasok is árulom (meg minden mást is csak kérdezni kell :)) és egy 40x40 cm mikrószálas az 475 db., egy nagy szárító törököző az 4,800 db. (kb 1 liter vizet szívja fel).

Szia!

Köszönöm! Gyurma egyszer használatos? Nagyon tetszik csak még ne, láttam ilyet :)
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
« Válasz #36 Dátum: Június 28, 2010, 10:08:50 »

Szia!

Köszönöm! Gyurma egyszer használatos? Nagyon tetszik csak még ne, láttam ilyet :)

Én szoktam 3 darabban vágni a gyurmát és az első gyurmázásnál inkább dobd ki azt a részt mert eléggé koszos lesz. Edzeni kell vele de lehet 1-3 x használni de a kezdésnél inkább dobd ki biztonsági kedvért. Azért mert tudsz karcolni az autó vele ha túl sok szennyeződés van benne.
Naplózva

djfuture

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #37 Dátum: Június 29, 2010, 04:19:39 »

Én szoktam 3 darabban vágni a gyurmát és az első gyurmázásnál inkább dobd ki azt a részt mert eléggé koszos lesz. Edzeni kell vele de lehet 1-3 x használni de a kezdésnél inkább dobd ki biztonsági kedvért. Azért mert tudsz karcolni az autó vele ha túl sok szennyeződés van benne.

Rendben köszi:) Megnézem majd a webshopotokban.
Naplózva

VTS_Tibi

• Global Moderator
  • 2 vödrös
  • Karma 5
    • Citroen Xsara Owners Club
« Válasz #38 Dátum: Június 29, 2010, 08:56:06 »

indítottam egy új témát a kérdéseddel kapcsolatban:

http://www.autodetailer.hu/forum/index.php/topic,75.0.html

mert így átláthatóbb lesz a fórum, és remélem másnak is hasznos lesz a kapott információ  ;)

Naplózva
ph.2 Xsara HDI  /  ph.1 Xsara VTS  / 2CV Charleston  /  Traction Avant 11BL 1950 & 1954

2005' USDM Subaru Impreza 2.5 WRX STI

Trollember

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 1
  • Szentségtörő
« Válasz #39 Dátum: Július 20, 2010, 09:30:57 »

Helló!

Nem sokat értek az autómosáshoz, ezért a segítségeteket kérem. A kérdésem némileg átfedi az előzőket  :-[
A fórumot végigolvasva nagyjából látom, mi lenne az üdvözítő megoldás, de sajnos a lehetőségeim igen korlátozottak. Egyenlőre se nagynyomású mosó, se habosító nem áll rendelkezésre. A polírozást jelenleg kihagynám. A célom, hogy az időjárásnak és kosznak ellánálló védőbevonatot rakjak az autóra, amit bizonyos időközönként letisztítanék, néha pedig megújítanék.
Szóval mit szóltok a következőkhöz:

4-6 havonta (igen, lusta vagyok  ;D )
  • öblítés (locsolócsővel)
  • óvatos mosás bő samponnal (pl. APC), "hurkás" kesztyűvel
  • öblítés
  • gyurmával a maradék kosz leszedése
  • mosás samponnal (pl. APC), "hurkás" kesztyűvel
  • szárítás kendővel
  • festékzáró (paint sealant) felvitele
  • waxolás valami keményebb viasszal (pl. Hard Candy, Diamond White - az autó ezüst színű) 2-3 rétegben

4-5 hetente (nem zavar, ha kicsit koszos)
  • óvatos mosás bő waxos samponnal, "hurkás" kesztyűvel
  • öblítés
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
« Válasz #40 Dátum: Július 20, 2010, 09:47:30 »

Helló!

Nem sokat értek az autómosáshoz, ezért a segítségeteket kérem. A kérdésem némileg átfedi az előzőket  :-[
A fórumot végigolvasva nagyjából látom, mi lenne az üdvözítő megoldás, de sajnos a lehetőségeim igen korlátozottak. Egyenlőre se nagynyomású mosó, se habosító nem áll rendelkezésre. A polírozást jelenleg kihagynám. A célom, hogy az időjárásnak és kosznak ellánálló védőbevonatot rakjak az autóra, amit bizonyos időközönként letisztítanék, néha pedig megújítanék.
Szóval mit szóltok a következőkhöz:

4-6 havonta (igen, lusta vagyok  ;D )
  • óvatos mosás bő samponnal (pl. APC), "hurkás" kesztyűvel
  • öblítés
  • gyurmával a maradék kosz leszedése
  • mosás samponnal (pl. APC), "hurkás" kesztyűvel
  • szárítás kendővel
  • festékzáró (paint sealant) felvitele
  • waxolás valami keményebb viasszal (pl. Hard Candy, Diamond White - az autó ezüst színű) 2-3 rétegben

4-5 hetente (nem zavar, ha kicsit koszos)
  • óvatos mosás bő waxos samponnal, "hurkás" kesztyűvel
  • öblítés

Hi!

Hát barátom, ez elég pontos a listád :). Annyit ajánlom pluszba azt hogy vegyél magadnak egy permetező (a kézi, pumpás) és az első öblítés előtt szórd rá a kocsira egy kis hóhab vagy enyhe APC/víz mix és hadd ott egy pár percre hogy egy kicsit ellazítja a kosz. Az nem lesz annyira hatásos mint a hóhab mosás a habosítóval de jobb mint semmit! A paint sealant tél előtt 2 rétegben javaslom mert elégé hamar tud lekopni a só meg a többi téli 'nem kívánt' dolgok miatt. Ja és a a carnauba waxokkal, legalább 1 óra kell várni a rétegek között!
Naplózva

Trollember

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 1
  • Szentségtörő
« Válasz #41 Dátum: Július 21, 2010, 08:43:41 »

OK, köszi a tanácsot!
Naplózva