Huhh... kezdjük az elején...
A samponnál az a lényeg hogy jól csússzon, ha ez olyan akkor nincs vele gond

A szivacsot hajítsd el messzire, vagy maximum a gumiápoló felvitelére használd... ott nem csinál bajt! Az a gond vele, hogy a felületen levő kosz megragad a szivacsban, és amikor mosod az autót ezzel tovább karcolod a fényezést.
Valamilyen jó mosókesztyűre lenne szükséged:

Ezek azért jók, mert a szálak között a kosz ugyanúgy megtapad, viszont nem a felületen marad, így ha nem hagyod hogy nagyon koszos legyen mosás közben (párszor kiöblíted) akkor nem fog karcolni - legalábbis elenyésző mértékben a szivacshoz képest.
A mosáskor pedig kötelező a két vödrös módszer, mikor az egyik vödörben van az öblítő víz, a másikban pedig a bekevert mosószeres (ennek ismét az az oka, hogy minél kevesebb karcoló szemcsét vigyünk fel a fényezésre).
Szarvasbőrt én is használtam régen, csakúgy mint a vízlehúzót... ezek pontosan azért nem jók, amiért a szivacs...
Ezek helyett mikroszálas szárító törölköző és mikroszálas kendő kell. Ami hihetetlen jó ezekben, hogy nagyon jó a nedvszívó képességük. Egy pár napja egy autó ajtófalcát tisztítottam, és valamiért a szarvasbőr került hozzám. Alig kezdtem el mikor eszembe jutott hogy most nagyon nem jó amit csinálok, és elővettem a mikroszálas kendőt. Sokkal könnyebb és gyorsabb volt vele dolgozni, sőt még nem is karcol!
Polírből pedig nem mindig a drága a jó... általában itthon a 3M-et vagy a Menzernát használják. Ezek elég drágák. Jesse tud neked adni olyat ami talán jobb mint ezek, és majd fele annyiba kerül.
Polírozáskor az sem mindegy milyen korongot használsz... ott is van durva, közepes, finom. Ezekhez megfelelő polír kell.
Waxből pedig 5-6000Ft-ért már lehet sokfélét kapni. Ezekből jobb a minőséget megvenni, mert nem biztos hogy az 1-2000Ft-tal olcsóbb Tescoban is kapható olyan fényt ad, olyan tartós lesz, és annyi autót le tudsz vele waxolni mint egy jó cuccal.
Pl. a belépő Dodo Juice wax, a Hard Candy sem sokkal drágább és olyan fényt ad a kocsinak ami egy-két "luxus" waxot is zavarba hoz... nem sok különbség látható közte és az olcsóbb Swisswax-ok között (és itt az olcsót úgy értsd hogy kétszer drágább mint a Hard Candy), és a Hard Candy sokak szerint tovább nyújt védelmet, mivel kemény wax kb. 4-5 évig elég lesz egy, és a szaga valami isteni