SzerzÅ‘ Téma: Felületi sérülések javítása  (Megtekintve 46 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Trollember

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 1
  • SzentségtörÅ‘
Felületi sérülések javítása
« Dátum: Július 20, 2010, 09:40:34 »

Nem találtam passzoló fejezetet, ezért itt indítom.

Mit tennétek olyan sérülésekkel a karosszérián, amire a "mély karc" már igen csak szégyellős kifejezés lenne?
Konkrétan: meghúzták az autót a parkolóban. A lemezek nem deformáltak, se horpadás, semmi nincs rajta, csak egy pár centis "marás" ami a lemezig elért.

Az én tippem:
  • A sérülés pár cm-s környezetének lehatárolása (pl. festÅ‘szalaggal)
  • A sérülés kicsiszolása (pl. multiszerszámmal), rozsda eltávolítása, zsírtalanítás
  • Valamilyen kitöltÅ‘ paszta felvitele, a seb begyógyítására (milyen pasztát érdemes használni?)
  • A paszta száradás utáni síkba csiszolása (kicsit mélyebbre, hogy legyen hely a festék rétegeknek)
  • Alapozó festék 2-3 rétegben (milyet érdemes?) (nem a paszta alá kell?)
  • Záró festék réteg? Ez itt nagy kérdés. Van értelme a mindenhol kapható "színhelyes" akril javítónak, vagy egy alaposab mosás leszedi azt is?
  • Jó lenne valami lakk, de erre nincs részletesebb ötletem
  • Polírozás?
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
    • Apollo Auto - Professzionális autókozmetika az otthonában!
Re:Felületi sérülések javítása
« Válasz #1 Dátum: Július 20, 2010, 10:04:07 »

Nem találtam passzoló fejezetet, ezért itt indítom.

Mit tennétek olyan sérülésekkel a karosszérián, amire a "mély karc" már igen csak szégyellős kifejezés lenne?
Konkrétan: meghúzták az autót a parkolóban. A lemezek nem deformáltak, se horpadás, semmi nincs rajta, csak egy pár centis "marás" ami a lemezig elért.

Az én tippem:
  • A sérülés pár cm-s környezetének lehatárolása (pl. festÅ‘szalaggal)
  • A sérülés kicsiszolása (pl. multiszerszámmal), rozsda eltávolítása, zsírtalanítás
  • Valamilyen kitöltÅ‘ paszta felvitele, a seb begyógyítására (milyen pasztát érdemes használni?)
  • A paszta száradás utáni síkba csiszolása (kicsit mélyebbre, hogy legyen hely a festék rétegeknek)
  • Alapozó festék 2-3 rétegben (milyet érdemes?) (nem a paszta alá kell?)
  • Záró festék réteg? Ez itt nagy kérdés. Van értelme a mindenhol kapható "színhelyes" akril javítónak, vagy egy alaposab mosás leszedi azt is?
  • Jó lenne valami lakk, de erre nincs részletesebb ötletem
  • Polírozás?

Hmm próbálom mindent választani :). Ilyen karcok nehéz javítani mert horizontálisan vannak és nem tudsz betömíteni a sérülés mint egy kavicsfelverődés. Egy felverődésnél lehet rá rakni egy nagyobb festék pötty és maga a sérülés az olyan mint egy kis 'medence' úgyhogy az ott tartja a festék. A karcok nem nagyon fognak helyben tartani a festék, szóval több rétegekben kell betölteni és az sok idő kell mert száradnia kell minden egyes réteg amit rá raksz. Ha nem teljesen száraz a rétegek között, az oldószerek fogják feloldani az alatta lévő réteg és csak zselé lesz belőle. Ha meg vagy elégedve a réteg magassága a többi festékhez képest akkor le kell csiszolni szépen, finoman aztán ki kell polírozni a smirgli nyomok.

A tömítőpasztákkal ne is foglalkozz vele. Lehet kapni lakkot is és ezzel jobban lehet betölteni a sérülést. Alapozó nem kell ilyenkor, csak legyen rozsda és szilikon mentes. Meg lehet kapni javító festékek a kereskedőktől és nem annyira drágább mint a bolti cuccok és pontos a színe. Pl. a Merci Obsidian Schwartz az csak 4,500 ft. Remélem hogy mindent tudtam választani de ha nem, akkor szóljál!

- Jesse
Naplózva

Moric

• Mr 2 vödör
  • Karma 2
« Válasz #2 Dátum: Július 21, 2010, 09:29:08 »

Gondolom ezüstmetál az autód. Sajnos azt nem lehet lokálisan szépen javítani.
Egy karcot érdemes megpróbálni stifttel óvatosan kifesteni. Majd csiszolás, polír. Lakk nem kell külön, mert a javító festék olyan mintha lenne benne lakk is.
Nagyobb felületen van több karc, arra sajnos csak az elem telibe fújása a megoldás.
Vannak nem végleges megoldások (néhány mosást bírnak) amik elfedik a karcot.
Naplózva

Trollember

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 1
  • SzentségtörÅ‘
« Válasz #3 Dátum: Július 21, 2010, 08:49:34 »

Köszi a tanácsokat!

Holnap megpróbálok lőni egy képet, mert lehet hogy szóban nem volt elég pontos, miért gondoltam, hogy kéne a paszta. A lakkjavítónak utána érdeklődtem, az enyémhez (Ford) egy 10ml-s 2800 Ft, a 150ml-s 4500 Ft körül van. Egyenlőre azt hiszem elég a 10ml, de majd a kép alapján megmondjátok.

Gondolom ezüstmetál az autód.
Igen, talált "kristály ezüst metál" magyarul amit minden harmadik autón látsz  :-[
Naplózva