A kommunális szennyvíz és az esővíz sajnos sokszor egyesített rendszeren (egy csatornán) gyűlik. Ez főleg azért baj, mert a záporok túlterhelik felesleges lével a szennyvíztisztító telepet. Ebből a szmpontból Budapest nem kezelhető egységnek, mert kerületenként nagyon, de azokon belül akár utcánként is változhat az elvezetés rendszere.
Az ingatlanon összegyűlő esővizet úgy tudom, nem engedheted az utcára, azt saját területen belül kell elszikkasztani, az viszonylag tiszta.
Az útról lefolyó víz szennyezettnek számít (gumi, fékpor, azbesztpor, olaj, hidraulika olaj, üzemanyag, minden van benne), azt olaj- és iszapfogó műtárgyon kell átvezetni, mielőtt élővízbe kerül. Nem tudom, ez az esetek mekkora részében történik meg.
Ha a csatorna egyesített, akkor az esővízzel jövő cuccot is a szennyvíztisztító telepen vezetik át.
A csatorna díjat nagyon egyszerűen számolják (nem átalány), mégpedig a fogyasztott ivóvíz mennyisége után kell csatornadíjat fizetni. Feltételezik, hogy ennek nagy része visszakerül a csatornába. Nem tudom, hogy kertesháznál van-e erre locsolási kedvezmény? Az "utcai szennyvíz"-ért nem hiszem, hogy bárki külön fizetne.
Nem olyan rég a teljes 3. kerület szennyvize tisztítatlanul ment még a Dunába...
Semmi nincs ingyen! Az teljes csatornahálózatot megfizettetik, efelől ne legyen kétséged. Legfeljebb nem kapsz róla külön elszámolást, benne van az alapdíjban.
Igen, van locsolási víz amire nem számolnak fel csatornadíjat, de ez külön vízórát igényel. Régen volt locsolási kedvezmény a csatornadíjból, ez megszűnt.
Csak nem Te is III. kerületi vagy?