Szerző Téma: Pár polírozási kérdések  (Megtekintve 190 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

VSAMSUNG

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
Pár polírozási kérdések
« Dátum: Július 28, 2010, 10:19:28 »

Most vettem egy Makita 9227cb- gépet, ezt tartom az egyik legjobb rotációs gépnek a piacon (a festool shinex után). A maxolenes cuccokat lecseréltem 3M-es anyagokra (durva polírpaszta, közepes polírfolyadék, hologram-mentesító anyag és a hozzá tartozó korongok). Kérdésem a következő. Jön hozzám egy BMW 5-ös kb 9-10 éves lehet, fekete színű. Te mennyire szoktad rányomni a gépet a felületre? Elég egy kis nyomást alkalmazni, vagy nagyon rá kell nyomni? Mekkora területen dolgozzak max? Mennyi anyagot teszel a korongra( én egy kis kört szoktam )?! Ha nagyon gyorsan szárad, mennyi vizet permetezzek a korongra? Elég egy fújás? Ha a durva pasztával sem jönnek ki látványosan a karcok akkor én nyomom rá gyengén a felületre a gépet vagy emelnek kell a fordulatot?.

Sok kérdés egyszerre, de a legjobbtól nem szégyen tanulni.
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
    • Apollo Auto - Professzionális autókozmetika az otthonában!
Re:Pár polírozási kérdések
« Válasz #1 Dátum: Július 28, 2010, 11:16:34 »

Most vettem egy Makita 9227cb- gépet, ezt tartom az egyik legjobb rotációs gépnek a piacon (a festool shinex után). A maxolenes cuccokat lecseréltem 3M-es anyagokra (durva polírpaszta, közepes polírfolyadék, hologram-mentesító anyag és a hozzá tartozó korongok). Kérdésem a következő. Jön hozzám egy BMW 5-ös kb 9-10 éves lehet, fekete színű. Te mennyire szoktad rányomni a gépet a felületre? Elég egy kis nyomást alkalmazni, vagy nagyon rá kell nyomni? Mekkora területen dolgozzak max? Mennyi anyagot teszel a korongra( én egy kis kört szoktam )?! Ha nagyon gyorsan szárad, mennyi vizet permetezzek a korongra? Elég egy fújás? Ha a durva pasztával sem jönnek ki látványosan a karcok akkor én nyomom rá gyengén a felületre a gépet vagy emelnek kell a fordulatot?.

Sok kérdés egyszerre, de a legjobbtól nem szégyen tanulni.

Én is használom egy Makit de régen használtam egy Milwaukee... hatalmas volt. Én kipróbálnám egy Festool de ennyi pénzért no thanks. Kérdések:

Idézet
Te mennyire szoktad rányomni a gépet a felületre?

Ez mindig attól függ hogy milyen kemény a lakk és melyik fázisban vagy (vágás? finish?) A lakk keménység az minden gyártónál más. Sőt, ugyan az az autó néha más a fényezés egy másik országban! Pl: BMW... itt Európában gyémánt kemény az új BMW-k de USA-ban, vaj puha :)! MINDIG kell kezdeni a legfinomabb kombinációval... minden autónál. A 3M az lesz a kék kupakos és kék polír, nem? (nem vagyok 3M-es :)) A polírozás közben meg kell nézni ha vág vagy nem. Ha befejezted, és nem vágott adni kell neki egy kis nyomást de 4-8 kilo max. Ennél több már fel kell lépni a polír és koronggal. Stb., stb. Aztán ha ki van vágva a karcokat, a legdurvább kombitól lejjebb kell lépni és ki polírozzunk a hologramok. Sokkal, sokkal többet kell tudni mint ezt de ez az alap. Játszhatsz most :).

Idézet
Mekkora területen dolgozzak max?

Én egy 30-40 cm kockában szoktam dolgozni. Ennél nagyobb és rosszalkodik a polír mert fel szárad. Folyamatoson kell dolgozgatni a polírt.

Idézet
Mennyi anyagot teszel a korongra( én egy kis kört szoktam )?!

Ez jó lesz. Mindenki más csinálja de az a lényeg hogy ne túl sokat.

Idézet
Ha nagyon gyorsan szárad, mennyi vizet permetezzek a korongra?

Nem kell vizet használni. Régen a csiszolóanyag a polírban ugyan úgy vágott mindig mert a szemcséket nem estek szét. Szóval, ha felszáradt a polír, annyit kelet csinálni azt hogy vízzel spriccelni. A mai polírokkal, szét esik a polír anyag benne és idő után elveszíti a csiszoló hatást. Így nincs értelme spriccelni rá vizet mert ügy sem fog jobban vágni. Ha a mai polírok felszáradnak, akkor túl nagy a munka területed ;).

Idézet
Ha a durva pasztával sem jönnek ki látványosan a karcok akkor én nyomom rá gyengén a felületre a gépet vagy emelnek kell a fordulatot?

Mind kettő is egyszerre és fokozatosan lehet csinálni. Csak szép lassan addig eléred a kívánt eredményt!
Naplózva

VSAMSUNG

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #2 Dátum: Július 29, 2010, 10:42:39 »

Ez igen. Ezt szépen leírtad. Jó neked hogy így tudsz magyarul. Köszönöm a válaszokat. Igen igazad volt Zöld sárga kék kupakos cuccok ( fast cut plus, maschine polish, Ultrafina SE). A hologram mentesítésnél nem kell rányomni gondolom annyira mint a vágásnál.

Meglátjuk milyen lesz a BMW.

A felnitisztítóról tudnom kell majd valamit? Kell hígítani, vagy csak fel kell fújni a felnire, hagyni állni majd lemosni?. Gondolom króm-felnin nem lehet használni.
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
« Válasz #3 Dátum: Július 29, 2010, 11:28:52 »

Ez igen. Ezt szépen leírtad. Jó neked hogy így tudsz magyarul. Köszönöm a válaszokat. Igen igazad volt Zöld sárga kék kupakos cuccok ( fast cut plus, maschine polish, Ultrafina SE). A hologram mentesítésnél nem kell rányomni gondolom annyira mint a vágásnál.

Meglátjuk milyen lesz a BMW.

A felnitisztítóról tudnom kell majd valamit? Kell hígítani, vagy csak fel kell fújni a felnire, hagyni állni majd lemosni?. Gondolom króm-felnin nem lehet használni.

Köszönöm :)! Bármilyen felnire használhatód mert pH semleges a szer... semmit nem bánt ;). És ne hígíts meg mert el fogja veszíteni a tisztítási hatása. Direkt ilyen géles, viszkózus formában mert így a szert az 'ragad' a felülethez és tovább dolgozik mint egy sima folyadék ami majdnem egyből lecsöpög. Abban is segít a gél hogy az felfüggetleníti a már feloldót kosz és így simán lehet öblíteni vízzel.
Naplózva

VSAMSUNG

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #4 Dátum: Augusztus 10, 2010, 08:34:14 »

A polírszivacsot milyen gyakran takarítod és mivel?
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
« Válasz #5 Dátum: Augusztus 10, 2010, 11:55:56 »

A polírszivacsot milyen gyakran takarítod és mivel?

Minden polírozási kör után és lehet használni egy kemény fogkefe. Bekapcsolod (alacsony fordulaton) a gép és rá teszed a kefe... ennyi :).
Naplózva

VSAMSUNG

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #6 Dátum: Augusztus 15, 2010, 09:48:33 »

Ha nagyon karcos egy autó, akkor felcsiszolhatom kézzel 2000-es vizes csiszolópapírral az egészet, hogy ne kelljen sokszor átmennem a géppel ugyanazon a felületen. Utána csak újra kell fényeznem és akkor biztos hogy nem lesz benne karc. Mit gondolsz erről?
Naplózva

krisz75

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 1
  • Regisztrált tag
« Válasz #7 Dátum: Augusztus 16, 2010, 08:45:22 »

Ha nagyon karcos egy autó, akkor felcsiszolhatom kézzel 2000-es vizes csiszolópapírral az egészet, hogy ne kelljen sokszor átmennem a géppel ugyanazon a felületen. Utána csak újra kell fényeznem és akkor biztos hogy nem lesz benne karc. Mit gondolsz erről?
Felcsiszolhatod,de ha nem vagy gyakorlott és nem tudod mire kell figyelni ne vágj bele mert nagyobb kárt okozhatsz mint a kicsiszolni probált karcok.
Naplózva
Magyar Daewoo-Chevrolet klubb  www.chevyklub.hu

VTS_Tibi

• Global Moderator
  • 2 vödrös
  • Karma 5
    • Citroen Xsara Owners Club
« Válasz #8 Dátum: Augusztus 16, 2010, 09:16:35 »

ehhez csak csatlakozni tudok... nekem így tették tönkre az egyik autó fényezését!!!        (valamennyire menthető, de már soha nem lesz olyan)

Egyébként én nem igazán értem meg ezt a vizes csiszolásos dolgot... jó dolog ha a karcok eltűnnek de a festés véges vastagságú! És OK hogy most szép fényes, de egy-két év múlva ismét ugyanolyan lesz olyan törődés mellett mint amit eddig kapott...

Én inkább az egyszeri 80-90%-os korrekció híve vagyok, majd a még fent maradó karcokat valamilyen anyaggal "betömítem". Majd wax és nem is látszik semmi belőle. Majd ez után megpróbálom úgy használni az autót hogy semmi ne érjen hozzá és ne roncsolja a festést!

Pl. ezért szeretem a Dodo Lime Prime-ot! A karcok nagy részét eltünteti (már alapból is jó festés esetén) és a benne levő olajok betöltik a fennmaradottakat. Erre rámegy két réteg wax és senki meg nem mondja hogy ott nem tökéletesen karcmentes a felület.

Én szeretném 10 év múlva is szép gyári festéssel látni az autóimat, nem pedig betolni egy festőhöz...   
Naplózva
ph.2 Xsara HDI  /  ph.1 Xsara VTS  / 2CV Charleston  /  Traction Avant 11BL 1950 & 1954

2005' USDM Subaru Impreza 2.5 WRX STI

VSAMSUNG

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #9 Dátum: Augusztus 17, 2010, 08:27:50 »

Felpolíroztam 3 lépcsős 3M-el a kocsit. Reflektor fényében hibátlan, viszont ha pont fénnyel nézem akkor a fénypontból kiindul 2 irányba 1-1 vonal ami karcos, ez mitől van?
Naplózva

VSAMSUNG

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 0
  • Regisztrált tag
« Válasz #10 Dátum: Augusztus 18, 2010, 09:43:39 »

Megoldtottam a gondot most már szép tiszta a rávetített fény. Jesse meddig szoktál csinálni egy nagyobb autót?
Naplózva

Apollo Auto

• Mr 2 vödör
  • Karma 7
« Válasz #11 Dátum: Augusztus 20, 2010, 02:39:35 »

Megoldtottam a gondot most már szép tiszta a rávetített fény. Jesse meddig szoktál csinálni egy nagyobb autót?

OK most itt vagyok :)! Hát egy nagyobb autó mint mondjuk egy Ferrari Fiorano 599 az 1-4 napig szókat tartani. Én most csináltam egyet ami nagyon le volt harcolva és az 3 nap tartott de ha lett volna több időm akkor biztos hogy még egy napot tudtam volna tölteni vele...
Naplózva

krisz75

• Szívacs mester
  • *
  • Karma 1
  • Regisztrált tag
« Válasz #12 Dátum: Augusztus 20, 2010, 05:12:47 »

ehhez csak csatlakozni tudok... nekem így tették tönkre az egyik autó fényezését!!!        (valamennyire menthető, de már soha nem lesz olyan)

Egyébként én nem igazán értem meg ezt a vizes csiszolásos dolgot... jó dolog ha a karcok eltűnnek de a festés véges vastagságú! És OK hogy most szép fényes, de egy-két év múlva ismét ugyanolyan lesz olyan törődés mellett mint amit eddig kapott...

Én inkább az egyszeri 80-90%-os korrekció híve vagyok, majd a még fent maradó karcokat valamilyen anyaggal "betömítem". Majd wax és nem is látszik semmi belőle. Majd ez után megpróbálom úgy használni az autót hogy semmi ne érjen hozzá és ne roncsolja a festést!

Pl. ezért szeretem a Dodo Lime Prime-ot! A karcok nagy részét eltünteti (már alapból is jó festés esetén) és a benne levő olajok betöltik a fennmaradottakat. Erre rámegy két réteg wax és senki meg nem mondja hogy ott nem tökéletesen karcmentes a felület.

Én szeretném 10 év múlva is szép gyári festéssel látni az autóimat, nem pedig betolni egy festőhöz...
Én szoktam becsiszolgatni az idő szűke miatt amit a kereskedés hoz autókat.Azoknak nem számit csak a végeredmény.Némelyik olyan lelakott,karcos soha sem végeznék vele ha nem csiszolnám be.Azonfelül az illferró-s autókat másképp nem is lehetett rendbe tenni mert a matrica alatt megduzzadtt a lakk amit igy lehetett csak sikba hozni.
Naplózva
Magyar Daewoo-Chevrolet klubb  www.chevyklub.hu

VTS_Tibi

• Global Moderator
  • 2 vödrös
  • Karma 5
    • Citroen Xsara Owners Club
« Válasz #13 Dátum: Augusztus 21, 2010, 08:59:12 »

persze ha másnak csinálja az ember, akkor okés

de a sajátom esetében a fenti véleményem érvényes  ;)
Naplózva
ph.2 Xsara HDI  /  ph.1 Xsara VTS  / 2CV Charleston  /  Traction Avant 11BL 1950 & 1954

2005' USDM Subaru Impreza 2.5 WRX STI

Moric

• Mr 2 vödör
  • Karma 2
« Válasz #14 Dátum: Augusztus 25, 2010, 09:11:08 »

Szerintem erre nem lehet látatlanban válaszolni. Arra figyelj, hogy még a 2000-es csiszolópapír is nagyon szedi az anyagot, pillantok alatt többet le lehet venni a festésből mint szeretnéd.
Én azt vallom, hogy inkább lassan, de biztosan haladok. Inkább többször vágok keveset, mint egyszer véletlenül túl sokat.
Naplózva