Most vettem egy Makita 9227cb- gépet, ezt tartom az egyik legjobb rotációs gépnek a piacon (a festool shinex után). A maxolenes cuccokat lecseréltem 3M-es anyagokra (durva polírpaszta, közepes polírfolyadék, hologram-mentesító anyag és a hozzá tartozó korongok). Kérdésem a következő. Jön hozzám egy BMW 5-ös kb 9-10 éves lehet, fekete színű. Te mennyire szoktad rányomni a gépet a felületre? Elég egy kis nyomást alkalmazni, vagy nagyon rá kell nyomni? Mekkora területen dolgozzak max? Mennyi anyagot teszel a korongra( én egy kis kört szoktam )?! Ha nagyon gyorsan szárad, mennyi vizet permetezzek a korongra? Elég egy fújás? Ha a durva pasztával sem jönnek ki látványosan a karcok akkor én nyomom rá gyengén a felületre a gépet vagy emelnek kell a fordulatot?.
Sok kérdés egyszerre, de a legjobbtól nem szégyen tanulni.
Én is használom egy Makit de régen használtam egy Milwaukee... hatalmas volt. Én kipróbálnám egy Festool de ennyi pénzért no thanks. Kérdések:
Te mennyire szoktad rányomni a gépet a felületre?
Ez mindig attól függ hogy milyen kemény a lakk és melyik fázisban vagy (vágás? finish?) A lakk keménység az minden gyártónál más. Sőt, ugyan az az autó néha más a fényezés egy másik országban! Pl: BMW... itt Európában gyémánt kemény az új BMW-k de USA-ban, vaj puha

! MINDIG kell kezdeni a legfinomabb kombinációval... minden autónál. A 3M az lesz a kék kupakos és kék polír, nem? (nem vagyok 3M-es

A polírozás közben meg kell nézni ha vág vagy nem. Ha befejezted, és nem vágott adni kell neki egy kis nyomást de 4-8 kilo max. Ennél több már fel kell lépni a polír és koronggal. Stb., stb. Aztán ha ki van vágva a karcokat, a legdurvább kombitól lejjebb kell lépni és ki polírozzunk a hologramok. Sokkal, sokkal többet kell tudni mint ezt de ez az alap. Játszhatsz most

.
Mekkora területen dolgozzak max?
Én egy 30-40 cm kockában szoktam dolgozni. Ennél nagyobb és rosszalkodik a polír mert fel szárad. Folyamatoson kell dolgozgatni a polírt.
Mennyi anyagot teszel a korongra( én egy kis kört szoktam )?!
Ez jó lesz. Mindenki más csinálja de az a lényeg hogy ne túl sokat.
Ha nagyon gyorsan szárad, mennyi vizet permetezzek a korongra?
Nem kell vizet használni. Régen a csiszolóanyag a polírban ugyan úgy vágott mindig mert a szemcséket nem estek szét. Szóval, ha felszáradt a polír, annyit kelet csinálni azt hogy vízzel spriccelni. A mai polírokkal, szét esik a polír anyag benne és idő után elveszíti a csiszoló hatást. Így nincs értelme spriccelni rá vizet mert ügy sem fog jobban vágni. Ha a mai polírok felszáradnak, akkor túl nagy a munka területed

.
Ha a durva pasztával sem jönnek ki látványosan a karcok akkor én nyomom rá gyengén a felületre a gépet vagy emelnek kell a fordulatot?
Mind kettő is egyszerre és fokozatosan lehet csinálni. Csak szép lassan addig eléred a kívánt eredményt!